De Alpiene: Een inzichtelijke gids voor de ins & outs

Alpiene cursus

Hoogalpien terrein is een afschrikwekkend vooruitzicht voor iedereen die niet zeker weet of hij of zij de uitdaging wel aankan. De gedachte aan het beklimmen van steile, rotsachtige paden, het doorkruisen van gletsjers en het klauteren over rotsblokken kan je een zwak gevoel in de knieën geven. Maar met een beetje voorbereiding en goed advies van iemand die elke top in de regio al meerdere malen heeft beklommen, hoeft het trotseren van hoogalpien terrein niet afschrikwekkend of zelfs maar eng te zijn. Als je geen ervaring hebt met hoogalpien terrein of niet veel tijd hebt gehad om te acclimatiseren voor je eerste poging, raden we je aan je reis voor te bereiden door een paar dagen op lagere hoogte door te brengen met het oefenen van basistechnieken zoals wandelen en cragging. Cragging is het beklimmen van natuurlijke rotsformaties zonder technische uitrusting; meestal betekent dit dat je naar hoger gelegen gebieden klimt om vaardigheden als concentratie en evenwicht te oefenen. Het beklimmen van lage hellingen helpt ook je lichaam voor te bereiden op meer uitdagende beklimmingen later. Als je je geestelijk en lichamelijk hebt voorbereid op een poging om hoge toppen te beklimmen, volgen hier enkele ideeën en tips om je op weg te helpen…

Leer het terrein kennen

Als je je als hoogalpie het beste kunt voorbereiden door het terrein te kennen, is het mogelijk je angst voor het beklimmen van hogere bergen te verminderen. Je kunt best begrip hebben voor je angst als je weet waarom het zo angstaanjagend is om hoogalpien terrein te beklimmen: het is vooral omdat het accent op kwaliteit ligt, niet op doorroepbaarheid.

Hoogalpien bergen zijn vaak een ingewikkeld spel van evenwicht en concentratie. Vaak zijn die bergtoppen niet zo eenvoudig of herkenbaar dat je ze in anderhalve minuut kunt klimmen. Het kan ook zijn dat de top van een berg een onverklaarbaar mysterie is waar je geen antwoord op kunt geven wanneer je erin slaagt hem te beklimmen. Een berg kan opperbest dienen als een test om je onderlinge kwaliteiten te ontdekken, maar meestal is het een uitdaging die je alleen kunt bevriezen door je voor te bereiden op de uitdaging en je voor te stellen dat je de volgende keer beter gaat scoren.

Leer het pad en de route te vinden

Het klinkt als een eenvoudige vraag, maar veel mensen komen in de problemen wanneer ze gaan klauteren op een top waar ze niet weten hoe ze moeten komen. Je kunt het beste de route nagaan die je gaat gebruiken en je kunt het beste beginnen bij de plek waar je gaat overnachten.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat beklimmingen van hogere bergen totaal niet soepel verlopen als je alleen begin je poging op een klein pad dat vaak begint bij een gletsjer. Je kunt de route van je bestemming altijd opzoeken op internet of op je mobiel, maar vaak kan een routeboekje niet meer dan een aantal wegversmalingen zijn. In die geval kun je beter een vlakterrein beklimmen zodat je je route niet in de gletsjers maakt. Hulp nodig met klimmen wees niet verlegen en ga naar een Alpiene cursus.

Meestal is het ook verstandiger om je route voor te bereiden op de mogelijkheid dat je gebrek aan zicht of bergwandeling hebt waardoor je je route niet kan opzoeken. In die situaties kan het verstandig zijn om je route voor te bereiden op de mogelijkheid dat je je route niet kunt vinden, waarbij het beste is om je route te verkleinen tot een pad dat je stroomafwaartse op je terugweg kunt gebruiken. Dit is vooral belangrijk wanneer je de route om de berg heen neemt in plaats van vanaf de top te klauteren.

Oefen je techniek met een topo en simul-klimmen.

Het is beter om zelf iets van je route te kunnen zien wanneer je op pad gaat en het is vaak het beste om je route op topografie te baseren.

Het is ook beter om je route te leren kennen door er een route te gaan klauteren. Een goed idee is om een bepaald pad dat je gaat gebruiken te klauteren in plaats van naar de top te gaan. In die situatie kun je je route beter op je route beheersen en je route kun je zo verkleinen tot een pad dat je kunt lopen wanneer je je behendigheid vermindert of wanneer de gletsjers aan de top van de berg ophouden.