uw gewichtsverlies en gezondheidsdoelen een boost te geven

Voedingscoach Utrecht

Door de juiste voedingsmiddelen te eten, krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig hebt om gezond en fit te blijven. Daarnaast moet je ook voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vezels, eiwitten en vitaminen. Deze zorgen ervoor dat je spijsverteringsstelsel soepel blijft werken en verkleinen het risico op spijsverteringsstoornissen zoals constipatie en prikkelbare darmsyndroom (IBS). Een vezelrijk dieet helpt je ook sneller gewicht te verliezen. Een vezelrijke voeding geeft je langer een vol gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel gelijkmatig. Dit betekent dat je minder zin hebt in suikerrijke snacks of het risico neemt om te veel te eten.

Eet veel fruit en groenten en vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken. Kruiden, specerijen, bonen en peulvruchten zijn ook goede bronnen van vezels. Als u probeert af te vallen, moet u voorzichtig zijn met wat u eet. In plaats van je te concentreren op specifieke voedingsstoffen, moet je een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten. Dit zorgt ervoor dat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt om gezond te blijven, terwijl je toch gewicht verliest.

Sla het ontbijt niet over.

Door elke ochtend een gezond ontbijt te eten, komt u de dag goed voor de dag en blijft u langer vol. Als u het ontbijt overslaat, is de kans groter dat u in de loop van de dag ongezonde snacks of desserts kiest, waardoor uw totale calorie-inname toeneemt.

Het ontbijt is een prima moment om bij te tanken en je energieniveau weer op peil te brengen, terwijl het je ook voorziet van de bouwstenen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Kies voor een gezonde, eiwitrijke maaltijd. Noten, zaden, eieren, yoghurt en havermout zijn geweldige bronnen van vezels en zorgen ervoor dat je je vol en energiek blijft voelen tot lunchtijd. Gezonde vetten zoals avocado, olijven en olijfolie kunnen ook aan je ontbijtmaaltijd worden toegevoegd voor extra verzadiging en calorieverbranding.

Don Snijders, medeoprichter van NDL, voedingsdeskundige en diëtist, is het ermee eens dat het overslaan van het ontbijt kan leiden tot overeten later op de dag. "Als je je lichaam niet op het juiste moment van brandstof voorziet, voel je je waarschijnlijk moe en futloos, waardoor het moeilijker kan zijn om je aan je afslankdieet te houden."

Kom in beweging.

Het klinkt misschien als gezond verstand, maar de meeste mensen beginnen pas te bewegen nadat ze de weegschaal hebben geraakt – en dan bewegen ze maar een paar meter per keer. Neem de trap in plaats van de lift of loop naar het werk of de winkel. Sta op en loop rond terwijl u op iets wacht. Elke kleine beweging zal een enorme impact hebben op uw gezondheid en gewichtsverlies.

Elke dag bewegen houdt uw spieren sterk en uw stofwisseling op gang. Het zal ook uw energieniveau verhogen en uw humeur verbeteren. Als je de luxe hebt van een fitnessruimte thuis, gebruik die dan. Zo niet, dan zijn er online veel gratis trainingsprogramma's beschikbaar die u met minimale apparatuur kunt uitvoeren.

U hoeft geen haast te hebben en u hoeft niet op de top van uw kunnen te zijn om een workout uit te voeren. Het enige wat u hoeft te doen is uw oefeningen te mixen en elke dag een of andere activiteit op te nemen.

Versnipper je calorieën met gewichten en cardio.

Lichaamsbeweging is een geweldig hulpmiddel om af te vallen, maar het is niet het enige. Er zijn veel verschillende soorten gewichtsverlies, waaronder cardio- en weerstandstraining, die u zullen helpen gewicht te verliezen en uw metabolisme te stimuleren.

Cardio kan worden gedaan tijdens het doen van gewichten of op zichzelf. Het helpt calorieën te verbranden en je metabolisme op te voeren, terwijl het ook je cardiovasculaire gezondheid verbetert, waardoor je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet aan het trainen bent. Een goede cardioroutine, zoals wandelen of joggen, is een geweldige manier om je hartslag op te krikken en je stofwisseling te stimuleren.

Hoewel gewichten je spiermassa vergroten (en dus meer calorieën nodig hebben om spieren te onderhouden), helpen ze je ook gewicht te verliezen door je metabolisme te stimuleren. Dit komt omdat spieren meer calorieën nodig hebben om actief te blijven dan vet.

Onderhandel over je dagelijkse maaltijdplan om sneller af te vallen.

Hoewel het geweldig is om te proberen je aan een uitgebalanceerd dieet te houden, kun je soms gewoon de verleiding van ongezond voedsel niet weerstaan. Om te voorkomen dat je in deze val trapt, kun je proberen een gezonde maaltijd te bereiden voordat je uit eten gaat. Als je op een sociaal evenement bent, neem dan wat groenten en fruit mee zodat je daar tijdens het wachten iets van kunt eten. Zo blijft u uit de buurt van ongezond voedsel en houdt u uw calorie-inname laag.

Als je moeite hebt om op schema te blijven tijdens sociale gelegenheden, probeer dan water te drinken of een gezond alternatief – zoals caloriearm bruisend water of een caloriearm frisdrankalternatief – in plaats van suikerhoudende frisdrank. Zo blijf je gehydrateerd, waardoor je langer een vol gevoel houdt en je insulinespiegel beter wordt gereguleerd.